De fleste bilejere har vel i bund og grund ikke så meget viden om bilens dæk, for dæk sidder jo bare på bilen og som sådan, så længe ens dæk ikke er flade, så tænker de fleste af os nok ikke så meget over det.
De gode tips omkring dine dæk på bilen er dog ret nødvendigt at vide som bilejer, hvad enten man er ny bilejer eller ej. For udover at du skal skifte fra sommer- til vinterdæk og tilbage igen, så er det også nødvendigt at vide hvornår du skal bruge de forskellige slags dæk, for gode dæk er ensbetydende med den rette sikkerhed for bilens brugere, som du kan læse mere om på Liften.dk.
Her til lands, så finder du efterhånden kun et udvalg af radial dæk heldigvis. Det skyldes forskellige årsager, hvilket dog er positive ting der dækker over bedre sikkerhed, bedre brændstofs forbrug og ikke mindste en meget bedre køre følelse når man kører sin bil.
At der heldigvis efterhånden kun sælges radial dæk betyder, at man slipper for bekymring om hvilket type man skal købe. Der findes dog stadig en del flere ting som er ret afgørende for, om man køber de rigtige dæk eller ej, og udvalget er jo ret stort.
Du skal nemlig kigge på ting som design i dækmønster, da det ret ofte er ensbetydende med, om du køber dårligt eller godt i forhold til dæk. Forskellen er nemlig, at slidbanen giver stabilitet gennem den forreste og bagerste kant af mønsteret.
Designet er vigtigt helt ligesom mønsterdybden i dine dæk er dækket under et lovkrav i Danmark, og det gælder faktisk alle slags dæk hvilket du kan se her på Dækbranchen Danmarks side.
Loven foreskriver nemlig, at mønsterdybden for biler under 3500 kg totalvægt, skal være på minimum 1.6 mm. Hvor loven siger at køretøjer og motorcykler over 3500 kg. Totalvægt, skal have et minimum på 1.0 mm.
Dæksikkerhed som du sikkert har fået fortalt, siger at mønsterdybden ikke må være under 3 mm. Men det er dog ikke et lovkrav, men derimod et godt råd til god dæksikkerhed, så man formindsker chancen for aqua planning.
I vores omskiftelige vejr der kan byde på både sne, regn, sol, varme og kulde på stort set samme dag, så er mønsterdybden absolut ikke noget man skal tage let på. Mønstret på dækket er en integreret del af dækkets slidbane, der kommer i kontakt med vejbanens overflade, og er derfor designet til at give dækket forskellige egenskaber. Det gør at man kan bevæge sig bedst på både glat, tør eller våd vej, hvilket helt afgøres af, om dækket har en god eller dårlig gummiblanding.
Alt afhængig af sine kørebehov, så skal man skifte dæk ofte eller noget senere, hvis man ikke kører meget på årsbasis. Hvad der er dog er ens for både personen der kører meget eller lidt, er at man ofte kan slippe med at skifte sin dæk parvis.
Du skal nemlig ikke skifte alle fire dæk på en gang, men du kan nøjes med at skifte dem parvis. Det vil sige, at når det ene bagdæk er slidt, så skal du skifte begge de bagerste på samme tid, hvor du dog kan lade de to forreste dæk blive siddende, hvis de vel og mærke stadig er i god stand.
Personen der måske ikke kører sig meget i sin bil, skal dog også skifte dæk inden for en overskuelig årrække. Gamle dæk der måske ikke er slidt, bliver nemlig også automatisk slidt med tiden. Friktionen i dæk forsvinder med tiden, og derfor skal sommerdæk ældre end 5-6 år udskiftes, og ved vinterdæk er det omkring 4 års alderen.
Hvis du husker disse gode råd om dæk, og husker at tjekke dæktrykket i dine dæk et par gange om måneden, så ved du det basale, som enhver bilejer bør kende for sin egen og passagers sikkerhed, for sikkerhed er netop hvad du skal tænke på omkring dine dæk.